Dräktvård

Över och ytterplagg

overpl1.jpg (21865 bytes)

Över och ytterplagg (oftast av ylle) tex livkjol, väst

Häng upp plaggen på en galge och vädra om vädret tillåter. Undvik att hänga i plagget i plastpåse, speciellt då det är fuktigt av svett och regn

Linneplagg

linne1.gif (5120 bytes)

Överdel, särk, skjorta , nattkappa, förkläden o dy tvättas gärna på en gång innan svett och smuts biter sig fast. Tvätta efter smutsighetsgrad.  Det räcker ibland att efter några timmars användning av plagget skölja upp detta  för hand i  varm vatten och lite   flytande disk eller tvättmedel.   Efter en heldags-svett tex Hälsingehambon är det nog bäst att tvätta i ett högre  gradtal. (60 grader). Vid maskinsktvätt bör optiska vitmedel undvikas. Linneplagg styks fuktiga, för att få dem lättare släta. Undvik att stryka veck på ärmen, då tyget efter mångfaldiga strykningar blir skört och lätt går sönder vid vecken.

Bindmössa och stycke

mossa2.jpg.jpg (10403 bytes)

mossa3.jpg (8287 bytes) Bindmössa och stycke förvaras luftigt, speciellt om den blivit blöt. Förvara bindmössan  i ask eller skrin.  Obs använd inte plastpåsar.

 Strumpor

strumpa.jpg (11937 bytes)

Strumpor   av ylle handtvättas i ljumet tvålvatten. Skölj väl

 Skor

skor.jpg (12270 bytes)

Skor rengöres från ev smutsrester (och putsas då de är färdiga att användas) Använd gärna skoblock eller hoprullat papper i lästen så behåller skorna sin form.

  Halskläde

halsklade.jpg (17081 bytes)

Halskläden av siden och bomull förvaras på rulle med tyg som skydd. Tvätta siden  för hand med låg temperatur och bearbeta plagget varsamt. Låt halsklädet  plantorka

 

  Smycken

Förvaring av dräkt
Smycken som hör till dräkten förvaras helst i guldsmedspapper i skrin för att inte bli svart av det svavelväte som finns i luften.

Förvara din dräkt i tyg klädpåsar etc. Tyg andas bättre än plast. Plast är endast bra vid transport av kläder i regn.